Teràpia Cognitiu Conductual

Què és la teràpia Cognitiu Conductual?

La Teràpia Cognitiu Conductual (TCC) és un model de tractament psicològic que centra la seva intervenció en 4 components que interactuen i es relacionen entre sí:

Pensamientos

 

Emociones

 

Sensaciones

 

Comportamientos

 

El que pensem d’una determinada situació, com l’enfoquem o com la percebem, dona lloc a una sèrie d’emocions, positives o negatives, que influeixen en el nostre estat d’ànim i que alhora provoquen una sèrie de canvis a nivell fisiològic en el nostre cos. Finalment, com a resultat de tot això realitzem un comportament d’acord amb el que pensem i sentim.

Exemple:

Situació: Un noi vol celebrar el seu aniversari i està convidant a tots aquells als quals li agradaria que assistissin, tots accepten la seva invitació excepte un.

PERJUDICIAL FAVORABLE
Pensament “Ha passat de mi. No li caic bé” “Li passarà algo?”
Sentiments Tristessa, enuig, frustració Preocupació per l’altre persona
Reaccions físiques Nus a l’estòmag, sufucació Cap, se sent bé
Comportaments Arriba casa i es tanca a la seva habitació, no vol parlar amb ningú Li pregunta qué li pasa

 

En aquest exemple veiem com una mateixa situació pot generar diferents maneres d’actuar. La manera de pensar d’aquest noi ha afectat a com s’ha sentit i el que ha fet. El pensament de la columna esquerra és perjudicial perquè evoca sentiments negatius que li provoquen un malestar emocional i un comportament perjudicial per a ell. Aquest noi marxarà a casa sentint-se trist i segurament donant-li voltes al que ha passat sentint-se encara pitjor. Això ha estat generat per una conclusió esbiaixada de la situació ja que el noi no té proves fefaents que validin el seu pensament inicial. No ha pensat que potser l’altre noi no pot anar perquè ha de cuidar del seu germà, perquè té un altre compromís, perquè està fora, perquè es troba malament … i tampoc té en compte, “s’oblida”, que la resta de companys sí que han acceptat la seva invitació.

Així doncs, la TCC és un tractament que es focalitza en modificar els pensaments i comportaments que gestionen i subjacen al problema psicològic. L’esquema de la TCC també podria ser el següent:

Aquest “cercle viciós” pot fer que ens sentim malament. Pot fins i tot que creem noves situacions que ens facin sentir pitjor. Podem començar a creure coses poc realistes (i desagradables) sobre nosaltres mateixos. Això succeeix perquè, quan estem angoixats, tenim més probabilitats d’arribar a conclusions i d’interpretar les coses de manera extrema i negativa. La TCC pot ajudar-nos a trencar aquest cercle viciós de pensaments, sentiments i comportaments negatius.

La TCC ens pot ajudar a canviar la forma com un pensa ( “cognitiu”) i com un actua ( “conductual”) i aquests canvis ens poden ajudar a sentir-nos millor. La TCC es focalitza en el present i en el nostre funcionament actual, es focalitza en problemes i dificultats de l’ “aquí i ara”.

Si bé és cert, que la TCC examina els orígens dels problemes psicològics actuals, a diferència d’altres intervencions psicològiques que es centren en parlar del passat, en buscar les causes de la seva angoixa o símptomes en el passat, la TCC se centra en com durant la infància i adolescència em anat formant els nostres esquemes mentals actuals, les nostres creences, pensaments i valors que caracteritzen la nostra manera particular i individual de processar i entendre el món que ens envolta, les persones amb les que convivim i a nosaltres mateixos.

El terapeuta intentarà identificar la forma en què pensem, ens comportem i com generem les nostres emocions i sentiments, és a dir, la TCC se centra en la persona, en les seves característiques i les seves habilitats per dotar-la de coneixements, eines i tècniques que tenen per objectiu que arribi a un punt on pugui “fer-ho per si mateixa” i elaborar les seves pròpies maneres d’afrontar els seus propis problemes.

La TCC pot usar-se en nens i en adults.

La TCC té una àmplia evidència científica tant per a trastorns mentals greus com per problemes psicològics més simples. Ha demostrat el seu potencial terapèutic per a una gran diversitat de problemes, poden ser tractats de forma eficaç amb TCC:

  • Ansietat
  • Depressió
  • Pànic
  • Agorafòbia i altres fòbies
  • Fòbia social
  • Bulimia
  • Trastorn obsesiu compulsiu
  • Trastorn d’estrés postraumàtic
  • Esquizofrènia